Novi Pazar – Centar za bošnjačke studije (CBS) iz Tutina u proteklih dvadesetak dana realizovao je akciju poklanjanja knjiga na bosanskom jeziku školskim i gradskim bibliotekama u svih šest sandžačkih opština.

Akcija je završena juče uručivanjem poklona novopazarskim srednjim školama i Državnom univerzitetu. Poklone je dobilo 66 školskih i gradskih biblioteka. Centar za bošnjačke studije knjižni fond u ovim ustanovama obogatio je sa po devet naslova iz istorije, književnosti, kulture i bosanskog jezika. Uz publikacije iz svoje izdavačke delatnosti, CBS je poklonio udžbenike i skripte za nastavni predmet Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture od I do VIII razreda. Školske i gradske biblioteke u ovom regionu su dobile 1.287 primeraka knjiga u ukupnoj vrednosti od 775.300 dinara.
Predstavnicima novopazarskih srednjih škola i Državnog univerziteta knjige su juče uručene u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u Novom Pazaru. Centar za bošnjačke studije jedina je izdavačka kuća u Srbiji koja štampa izdanja na bosanskom jeziku i na njenom čelu je Esad Džudžević, narodni poslanik i predsednik IO BNV u tehničkom mandatu.

Advertisements