Novi Pazar – Od pre godinu dana Novi Pazar ima moderno uređen gradski trg koji je centralno mesto svakodnevnog okupljanja stanovnika ovog grada, ali i mesto sa kojeg političari sa skupova upućuju poruke svojim pristalicama. Jedno mesto sa tri imena – Trg maršala Tita, Trg Stefana Nemanje i Trg Isa-bega. Nijedno od ovih imena nije administrativno ozvaničeno i njegovo imenovanje zavisi od političkog trenutka.

Odmah nakon smrti Josipa Broza Tita pokrenuta je inicijativa da se centralno gradsko mesto nazove Trg maršala Tita. Inicijativa nikada nije ozvaničena odlukom tadašnjih opštinskih vlasti, ali se pretvorila u stalno ime, pa i sada na nekim zvaničnim pozivima stoji da je mesto događanja Trg maršala Tita.

Od pre nekoliko godina, prvaci koalicije Sulejmana Ugljanina na predizbornim mitinzima pristalice pozdravljaju sa Trga Isa-bega Isakovića, osnivača Novog Pazara. Od prošle godine ovaj naziv upotrebljavaju i zvaničnici Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i institucija okupljenih oko nje. Na trgu se nalazi i zgrada Fakulteta za islamske studije.

To mesto moglo bi da se zove i Trg Stefana Nemanje, osnivača prve srpske države. Već desetak godina Udruženje „Ras“ insistira da se ispred zgrade gradske uprave postavi bista Stefana Nemanje, koja se čuva u trezoru jedne ovdašnje banke. Predsednik tog udruženja Dobrosav Nikodinović često se oglašava saopštenjima sa istom inicijativom i pisanjem pisama nadležnim institucijama. Pomoć je zatražio i od zaštitnika građana Saše Jankovića, koji je pre nekoliko dana uputio pismo gradskim vlastima i zatražio podrobne informacije o tome. Mirsad Jusufović, predsednik Gradske komisije za imenovanje ulica i trgova, kaže da se Udruženje „Ras“ nikada nije obratilo ovoj komisiji već se „obraćalo na pogrešne adrese gradske administracije“.

– Odluka o preimenovanju gradskog trga u Trg Isa-bega Isakovića biće doneta na svečanoj sednici Gradske skupštine koja će biti održana povodom pet i po vekova od osnivanja Novog Pazara. Niko nema ništa protiv Stefana Nemanje, ali on nije osnovao ovaj grad, već srpsku državu. Forsiranjem ovakvih priča ne doprinosi se stabilnosti među narodom koji živi ovde – naglašava Jusufović i dodaje da osnivač Novog Pazara ima uličicu u gradu, a ime osnivača srpske države nosi najveća gradska ulica.

Advertisements