Udruženje Ras u Novom Pazaru uputilo je protestno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, Vladi, Skupštini, SANU i drugim najvišim institucijama u državi u kojem se ističe da donošenje Sretenjskog ustava ne može biti Dan državnosti Srbije, jer je je nekoliko stotina godina pre toga postojala međunarodno priznata i moćna država Srbija.

Postoje pouzdani istorijski podaci o vremenu dobijanja samostalnosti države Raške – Srbije, jedini pravi dan državnosti morao bi da bude iz tog perioda i iz doba Nemanjića – ističe se u pismu u kojem se naglašava da je ovim činom istorija Srbije sakati i skraćuje za više od 700 godina.
I ove godine Republika Srbija proslavlja Dan državnosti 15. februara, na praznik Sretenje gospodnje, vezujući Dan državnosti Srbije za donošenje Ustava Kneževine Srbije iz 1835. To nikako ne može biti Dan državnosti Srbije. Taj datum uopšte ne odgovara istorijskim činjenicama o osnivanju države Srbije.
Ovaj datum može biti samo Dan parlamentarizma u Srbiji – ističe se u pismu Udruženja Ras u kojem se navodi nekoliko datuma iz Nemanjićkog perioda koji bi se mogli slaviti kao Dan državnosti Srbije.
Udruženje Ras traži od Skupštine, Vlade i predsednika Srbije da utvrde novi, stvarni i primeren dan državnosti vezan za značajne datume Nemanjića i da u Rasu – Novom Pazaru organizuju proslavu osnivanja države Srbije, da se u okolini Đurđevih stupova izgradi Memorijalni centar “Stefan Nemanja” i da se otkrije spomenik Stefanu Neamanji.
Udruženje Ras poziva Srpsku pravoslavnu crkvu, Srpsku akademiju nauka, Udruženje književnika Srbije i druge nacionalne institucije da podrže ovu ideju