Sutra potpisivanje posebnog sporazuma sa Slovačkom

BEOGRAD, 7. februara 2011. (Beta) – Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić potpisaće sutra u Beogradu posebni sporazum o saradnji sa ministrom privrede Slovačke Jurajem Miškovim.

“Posebnim sporazumom ministartsva će podržavati projekat izgradnje gasovodne mreže u Srbiji na trasi Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin što će biti realizovano kroz direktnu saradnju između Javnog preduzeća “Srbijagas” Novi Sad i Slovačkog konzorcijuma pod vođstvom kompanije “EUROFRAME””, navodi se u saopštenju iz Ministarstva energetike.

Ministarstvo rudarstva Srbije i Ministarstvo privrede Slovačke potpisali su 3. decembra 2009. godine Protokol o unapređivanju ekonomskih odnosa u oblasti energetike i rudarstva kojim je predviđena saradnja u oblasti energetike i rudarstva.

Prema tadašnjim najavama, gradnja podzemnog skladišta gasa kapaciteta 500 miliona kubika i 100 kilometara magistralne gasovodne mreže od Aleksandrovca, preko Brusa do Novog Pazara i Tutina, sa mogućnošću povezivanja sa Leposavićem, trebalo je da počne tokom 2010. godine.

Vrednost radova je tada procenjena na oko 40 miliona evra, dok bi prva faza gasovoda do Novog Pazara koštala oko 10,5 miliona evra.

Advertisements