Zaštitniku građana Saši Jankoviću obratilo se Udruženje Ras u Novom Pazaru koje je od ove institucije zatražilo pomoć u postavljanju biste Stefana Nemanje u centru Novog Pazara.

“Pošto je Stefan Nemanja bio i državnik i simbol vlasti u Srbiji, od 2004. godine želimo da postavimo njegovu bistu, rad akademskog vajara Kolje Milunovića, u centru Novog Pazara, ispred gradske skupštine, u ulici koja nosi Nemanjino ime, ali nam gradske vlasti to ne dozvoljavaju.
Naše zahteve odbijali su svi dosadašnji gradonačelnici, a sadašnji dr Meho Mahmutović neće ni da nam se javi, niti da nam bilo šta odgovori.
Ćute i u Ministarstvu kulture i Vladi Srbije kojima smo se obraćali za pomoć”, ističe se u pismu Rasa zaštitniku građana Srbije.
– Imamo pismenu podršku SANU, Udruženja književnika i mnogih javnih ličnosti. Srbi u Novom Pazaru su rezignirani i uvređeni, jer ovakav postupak doživljavaju nacionalnim poniženjem i ličnom uvredom, bezočno se krše i naša nacionalna prava. Nadamo se da će zaštitnik građana učiniti nešto da izađemo iz ove sramne i ponižavajuće situacije – kaže dr Dobrosav Nikodinović, predsednik Udruženja Ras.
“Obaveštavamo vas da se, povodom pritužbi koje ste poslali ovom organu, zaštitnik građana obratio Gradskoj upravi Novog Pazara i zatražio raspoložive informacije u vezi vaše pritužbe. O daljem postupku bićete uredno obavešteni, istovremeno vas molimo da nas bez odlaganja obavestite o svakoj eventualnoj promeni ili događaju vezanim za predmet vaše pritužbe, do okončanja postupa pred ovim organom”, stoji u odgovoru zaštitnika građana.
Gradonačelnik Novog Pazara do sada nije komentarisao zahtev Udruženja Ras, mnogi sa nestrpljenjem očekuju šta će odgovoriti zaštitniku građana.

Advertisements