Lideri Srpske napredne stranke i nekoliko manjih opozicionih partija dali su danas vladajućoj koaliciji rok od dva meseca za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, poručujući da će, ukoliko se to ne desi, organizovati stalne mirne proteste do smene vlasti.

Lider SNS Tomislav Nikolić je ocenio da će današnjim skupom, koji je održan pod sloganom “Izbori se za promene” vladajućoj koaliciji biti zadat odlučujuć udarac i da ona neće moći da ostane nema pred nezadovoljstvom građana.
“Vi ste svoje ispunili. Sada je red na nama. Ono što vi tražite od nas sada ćemo mi da ispunjavamo. Dajte nam dva meseca koja mi dajemo njima da raspišu vanredne parlamentarne izbore, ako ne budu hteli da o tome razgovaramo, ako siledžije nastave da se ponašaju kao do sada, u aprilu ćete me zateći ovde na asfaltu”, poručio je Nikolić.
Lider SNS je ponovio više puta izrečene kritike na račun Vlade Srbije, optužujući stranke na vlasti za korupciju, kriminal, rasprodaju Srbije, neispunjena obećanja i dramatičnu socijalno-ekonomsku situaciju.
“Ne tražim da odu sa vlasti, to će da reše izbori. Ne tražim da ne mogu da se kandiduju, da odu i ilegalu, hoćemo da ih pobedimo – da im dokažemo da ne mogu više da prevare građane Srbije”, naglasio je Nikolić.Lider Nove Srbije Velimir Ilić prvi put se eksplicitno „odrekao” koalicionog parnera Vojislava Koštunice, ističući da Srbija neće ni ovu vladu, ni DS S, već naprednjake i novog vođu – lidera naprednjaka Tomislava Nikolića.
Ilić je poručio i predsedniku Srbije Borisu Tadiću da se “ne igra sa Srbijom” i “da je narod došo da ga opomene” da ne želi upitnike (Evropske komisije), već posao i platu.
“Nećemo Tunis, Kairo i Egipat, već demokratsku Srbiju. Vi ne znate da vladate, niko u Srbiji nije zadovoljan, osim vas”, rekao je Ilić
Građanima su se obratili i zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić, Milanka Karić iz Pokreta snaga Srbije, predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin i članica Predsedništva SNS Jorgovanka Tabaković.
Svi govornici su odgovornost za teško stanje u državi pripisali strankama vladajuće koalicije, ocenjujući da su vanredni izbori jedini način da se kriza prevaziđe
Miting je počeo državnom himnom a završen je intoniranjem svečane pesme “Vostani serbie”, a učesnici su nosili stranačke i državne zastave, kao i transparente protiv vlasti.
Miting je završen intoniranjem svečane pesme “Vostani serbie”, a organizatori su građane pozvali da se mirno raziđu, poručujući da “oni koji ruše Beograd rade za režim”.
Zaista, zabeležen je samo jedan manji incident, i to „na marginama” mitinga: policija je kod Terazijske česme privela grupu od oko 20-tak mladića koji su pevali navijačke pesme u vreme održavanja mitinga.
Grupu mladića u centru Beograda policija je prvo okružila, dok nije došao policijski automobil, nakon čega ih je legitimisala i sve privela, javio je reporter Tanjuga
Skupu je prema procenama policije prisustvovalo oko 55.000 građana, dok su mediji operisali brojkom od više desetina hiljada.
Poruke sa mitinga bile su dostupne i gluvonemima, budući da je prevodilac na bini govore lidera opozicije prevodio na gestovni jezik.

 

 

Advertisements