Rezerve energenata su pri kraju u pojedinim gradovima u Srbiji, kao što su Trstenik, Priboj, Novi Pazar i Negotin, ali se u njima ne očekuje prekid grejanja, rečeno je danas Tanjugu u Udruženju toplana Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović izjavio je Tanjugu da postoje izgledi da te toplane, kroz odgovarajuće pozajmice, reše probleme i premoste period do isporuke druge tranše mazuta iz Republičkih robnih rezervi.
Očekujem da će razgovori o isporuci mazuta iz robnih rezervi početi sledeće nedelje, a u međuvremenu, prema najavama, sledi topli talas, rekao je Stojanović i podsetio da je za sada nerešeno pitanja kako će da se plati ili vrati prva tranša mazuta iz robnih rezervi, koja još nije vraćena.
Podsećajući da dug građana i privrede toplanama za prethodnih godinu dana iznosi oko 130 miliona evra i da su finansijsko stanje i tekuća likvidnost toplana izuzetno loši, on je naglasio da “ljudi jednostavno moraju da steknu naviku da plaćaju grejanje”.

Direktor preduzeća FAP stan Zoran Spajić potvrdio je Tanjugu da neće biti prekida grejanja u Priboju, iako ta toplana ima zalihe mazuta samo za naredna tri dana.
On je izrazio očekivanje da će ta toplana prevazići probleme sa manjkom mazuta do isporuke novih količina iz robnih rezervi. Direktor Gradske toplane Novi Pazar Bojan Biočanin rekao je Tanjugu da je situacija u tom gradu teška, da su zalihe mazuta dovoljne za naredna dva- tri dana, ali da će se potruditi da ni u tom gradu ne bude prekida grejanja.
On je naveo da potraživanja te toplane od potrošača trenutno iznose oko 61 milion dinara.
Direktor JKP “Energetike” iz Trstenika Boris Vukmirović takodje je rekao Tanjugu da iako to preduzeće ima rezervi mazuta za naredna tri dana, to ne znači da će grejanje u Trsteniku biti obustavljeno.
On je istakao da će toj, kao i ostalim toplanama u Srbiji, do 10 februara biti potreban mazut iz robnih rezervi, koji toplane očekuju da će dobiti.

Advertisements