Najmlađi grad u Srbiji je Novi Pazar sa prosečnom starošću građana od 33 godine, dok je najmlađa opština Preševo (29.51)…
Iako je za očekivati da u njima građani pucaju od optimizma mladi itekako imaju problema, a najveći su nezaposlenost i manjak kulturnih i obrazovnih ustanova.

BUDUĆNOST – Odmah nakon Preševa, na lestvici najmlađih opština nalaze se Tutin, Bujanovac, Sjenica, pa slede Prijepolje, Stara Pazova i grad Vranje. Prosečna starost u ovim naseljenim mestima kreće se od 30 do 38 godina. Sociolog Jelena Petrović Desnica smatra da je za jedan grad od velike važnosti da ima više mladih, ali samo ukoliko država može ekonomski da ih podnese.
– Država tim mladim ljudima mora da obezbedi određene sadržaje, otvori škole u gradovima koji imaju većinsko mlado stanovništvo, ponudi pomoć pri zapošljavanju i time pomogne stvaranje novih društvenih vrednosti – ističe Desnica i dodaje da potkultura mladih i te kako može da bude nosilac tradicije, ali i promeni ustaljene forme.
I dr Lidija Kozarčanin iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu slaže se da je dobro u gradovima i opštinama imati većinsko mlado stanovništvo, ali da država populacionom politikom mora da poboljša njihov status.
– Naša država ne brine ni za stare, a kamoli za mlade. Zato država mora da obezbedi standard za svoje građane bez obzira na njihovu starost – ističe Kozarčanin.
Goran Penev iz Instituta društvenih nauka kaže da u Novom Pazaru na 30 starih od 60 godina dolazi 100 mladih od 20 godina. Zato ističe da je veoma važno održavati mladu populaciju jer to znači da će se rađati više dece, a biće manje umrlih. U poređenju sa Beogradom, ističe Penev, Novi Pazar ima i više nego duplo manje starih osoba. Zato je Novi Pazar nedavno proglašen najmlađim gradom u Evropi, pa je osim po džinsu, obući i nameštaju, postao poznat i po mladima.
– Mladi su najveći potencijal Novog Pazara. Otvaranjem državnog i internacionalnog Univerziteta obezbedili su se bolji uslovi za obrazovanje mladih bez obzira na njihovo imovinsko stanje. Na njih treba gledati kao resurs i potencijal za stvaranje novih vrednosti u našem gradu, a kvalitetan, obrazovan i mlad kadar može biti jedna od osnovnih preporuka za strane investicije, a samim tim i rešavanje nezaposlenosti kao jednog od najvećih problema u gradu – kaže Džemaludin Paučinac, koordinator Kancelarije za mlade Novi Pazar.

Najmlađi
Opština/Grad Prosečna starost
Preševo 29,51
Tutin 30,71
Bujanovac 33,22
Novi Pazar – grad 33,37
Sjenica 36,02
Prijepolje 38,63
Vranje 38,86
*Napomena – Podaci Republičkog zavodaZa statistiku, 2009. godina
Najstariji
Opština/Grad Prosečna starost
Crna Trava 53.40
Gadžin Han 51.53
Svrljig 50.46
Rekovac 49.14
Babušnica 48.84
Zaječar – grad 44.58
Beograd 40.16
*Napomena – Podaci Republičkog zavoda za statistiku 2009. godin

Advertisements